VANNAK-E KÍNAI SÍROK MAGYARORSZÁGON?

2014.12.11.

Hogyan temetkeznek az itt élő kínaiak?

Elgondolkodtató, hogy a hazánkban élő jelentős létszámú kínai kolónia mellett, gyakorlatilag nem találkozunk kínai sírokkal az itthoni temetőkben.

Ennek több oka is van:

A rendszerváltás után letelepedett fiatal korosztály még mindig csak 40-50 éves.

A kínai, ha megbetegszik, igyekszik minél előbb hazautazni, mert jobban bízik az otthoni orvoslásban. A gyógyíthatatlan beteg szintén hazautazik meghalni, hogy utolsó idejét szerettei közelében tölthesse.

Ha mégis itt hal meg valaki – például balesetben –, akkor hamvait a családja általában hazaszállíttatja. A kínai hagyomány szerint lehetőleg mindenkit a szülőföldjén kell eltemetni, s e tradíció teljesítése afféle családi kötelesség. Erre a szokásra külön üzletág épül: számos kínai és hongkongi vállalkozás szakosodott arra, hogy a tengerentúlon elhunyt honfitársak koporsóját vagy urnáját hazaszállítja, és elintézi a szülőfaluban történő temetéssel kapcsolatos papírmunkát.

Annak oka tehát, hogy alig-alig található kínai síremlék temetőinkben az, hogy a hazánkban élő távol-keleti népesség viszonylag fiatal, illetve hogy az elhunyt elhamvasztása, majd búcsúztatása után az urnakiadást választják a hozzátartozók, hogy az elhunytat szülőföldjén temethessék el. Tehát kínai, távol-keleti származású elhunytak búcsúztatását meg szokták tartani Magyarországon, akár a temetői ravatalozókban is, utána viszont a legritkább esetben temetik el magyarországi temetőkben az elhunytat.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!