Urnaelhelyezés otthon: kegyeleti vagy anyagi kérdés?

2014.01.30.

Napjainra felettébb megszaporodott azoknak az urnáknak a száma, melyeket az elhunyt hozzátartozói hazavisznek. De a kérdés az, hogy pontosan miért is?

Egy szeretett családtag elveszítése mindig szomorú és fájdalmas dolog. Ebben a helyzetben azonban sajnos több fontos döntést is meg kell hozunk.

Először is milyen módon vegyünk búcsút az elhunyttól? Hamvasztás vagy koporsós temetés keretében? Manapság a mérleg nyelve egyértelműen a hamvasztás felé billen. Ebben az esetben választhatunk szórást, nemcsak temetőben, hanem akár légi vagy dunai szórás formájában is. 

Ha sírhelyet szeretnénk, akkor urnafülke, urnasír vagy urnakripta valamelyikébe történhet az elhelyezés.

A kínálkozó lehetőségek ellenére napjainkban mégis sokan döntenek amellett, hogy hamvasztás után saját lakáson lesz elhelyezve az urna. (Az érvényben lévő temetkezési törvény erre lehetőséget biztosít!)

Ennek oka részben anyagi vonzatú. Minden családnak szembe kell néznie azzal, hogy egy temetés költségei igen magas kiadásokkal járnak. Ezt nem minden hozzátartozó tudja vállalni.

Ezzel szemben mások sokkal inkább lelki oldalról közelítik meg a dolgot. Sokaknak jelent megnyugvást, hogy szerettük földi maradványait maguk mellett tudhatják. Ha temetésre nem is kerül sor, búcsúztatás ilyenkor is szokott történni. Ezt meg lehet oldani szűk családi körben lakáson, de helyszín lehet egy ravatalozó terem vagy akár egy templom is.

Bárhogy is dönt a gyászoló család, legfontosabb szempont szem előtt tartani az elhunyt esetleges szóban vagy írásba adott végakaratát.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Szomorúfűz Temetkezés2014.04.02. 22:04

Tisztelt Gyászoló Családtag!

Felháborodását teljes mértékben megértjük és egyben osztjuk!
Sajnálatos módon ma az a tendencia, hogy a temetői közszolgáltatási díjakat - mely költséget mindenkinek meg kell fizetnie - minden évben az infláció többszörösével emeli a Fővárosi Önkormányzat - mint a temetőt üzemeltető cég tulajdonosa.
Azokat a díjakat, melyeket nem "kötelező" megfizetni (harangozás, sírkőmunka, sírgondozás, stb.) nem emelki oly nagy mértékben, sőt arra is van példa, hogy csökkentik pár forinttal. Így statisztikailag az jön ki, hogy 1,5 %-al emelkedtek a temetési költségek.
De természetesen ezt mind tudjuk, hogy valótlan állítás.
Sajnos addig ez így lesz, amíg a temetőben temetkezési szolgáltatást is lehet rendelni, így a házon belüli "állami cégnek" (amelyik persze profitorientált, magas fizetésű vezetőkkel és leírhatatlan számú személyzettel) nem kell versenyeznie árban a többi "maszek" céggel, akik akár 30 %-al olcsóbban is megvalósítják az ugyan olyan színvonalú hamvasztásos vagy koporsós temetést.
....egyenlőre ez van sajnos.

#1 - Egy gyászoló családtag2014.04.02. 17:49

Ne köntörfalazzunk! Az urna elhelyezése ma jellemzően anyagi kérdés. A temető (legalábbis Budapesten) teljesen nyíltan, szemrebbenés nélkül él vissza a gyászoló család kiszolgáltatott helyzetével. Ha urnába hozom a hamvakat, és egy korábban már 2x25=50 évre megváltott sírhelyre kérem a behelyezést, nem kell sírkő, sem ravatalozás, se harangzúgás, tehát egyszerűen csak a már megváltott sírhelyre akarom elhelyezni az általam hozott hamvakkal teli urnát, ezen felül semmilyen kívánságom sincs, annak ára több mint 67 ezer forint. Ezt az összeget most fizettem ki - tehát pontos információm van. Szégyen és gyalázat, ami itt folyik. A kiadott számlán hemzsegnek a szemérmetlen pénzlenyúlási tételek!