SZOKATLAN TEMETÉSI JÁRMŰVEK

2014.10.16.

Az utolsó utat az elhunyt többnyire valamilyen fajta kegyeleti járművel teszi meg.

Régen, a háztól temetések idején – főként vidéken – a hozzátartozók maguk vitték ki a vállukon elhunyt családtagjuk koporsóját a sírig; a koporsóvivőnek való felkérés még a közelmúltban is nagy megtiszteltetésnek számított.

Napjainkban a temetés – legyen az akár koporsós-, akár hamvasztásos temetés – elválaszthatatlan részét képezi a temetési jármű, mellyel az elhunytat a ravatalt követően, a végső nyughelyhez szállítják.

Hazánkban többnyire a temetők által biztosított, elegáns és általában fekete színű kegyeleti autóval történik mindez. A búcsúztatás után a koporsót vagy urnát a járműbe helyezik, és a gyászolók által hozott csokrokat, koszorúkat az autó tetejére teszik.

A temetési menet elején a búcsúztatást végző pap vagy polgári személy halad, utána következik a kegyeleti jármű, majd a gyászoló család, barátok, ismerősök, akik az elhunytat búcsúztatják és végső nyughelyére kívánják kísérni.

Világszerte sok más alternatíva létezik a hagyományos temetési autóra, függően az elhunyt kívánságától, a gyászoló család választásától, vagy akár a helyi szokásoktól.

Ezekből, a szokatlan temetési járművekből mutatunk be egy csokorra valót – ezzel is megmutatva, hogy egy érdekes járművel, mennyire kifejezővé ill. egyedivé tehető még az utolsó út is.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Kovács Renáta2014.12.11. 19:12

Nagyon egyediek a temetési járgányok, élvezetes volt végig nézni a választékot.Új fejlesztést is szívesen fogadok.