Ombudsmanhoz fordulnak a szociális temetés miatt

2013.09.21.

Ingyen sírhelyért és olcsó koporsóért cserébe áshatja a sírgödröt, viheti a koporsót és behantolhatja szeretett családtagját - ráadásul mindezt a "szégyen-parcellában".

Székely László ombudsmanhoz fordul az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a szociális temetéssel kapcsolatos törvény elfogadása után és kéri annak megsemmisítését.

A parlament 2013.09.09.-én elfogadta az 1999. évi XLIII. törvény temetőkről és temetkezésről szóló módosítását, mely tartalmazza a szociális temetés új intézményét. Az elfogadott törvény szerint, aki nem tudja igénybe venni temetkezési cég szolgáltatásait és azt sem szeretné, hogy a köztemetés költségeit hagyatéki teherként a vagyonára terheljék akkor a szociális temetés keretein belül ingyen sírhely és koporsó fejében maga köteles megásni a sírt elhunyt családtagja számára. Fel kell vállalni még azt is, hogy hozzátartozója földi maradványai a szegények számára kijelölt "szégyen-parcellában" fognak nyugodni az idők végezetéig.

Majtényi László volt ombudsman vezette Eötvös Károly Közpolitikai Intézet  szerint "amikor az állam, még ha nem is feltétlen kötelezésként, de a gazdasági kényszer eszközével, arra kényszeríti a hozzátartozót, hogy a holttestet megmosdassa vagy részére sírt ásson, olyan terepre tévedt, amely a mai alkotmányos kultúrában számára tiltott". A szociális temetésről szóló, szeptemberben elfogadott jogszabályt több Fidesz-es és KDNP-s politikus is megvédte, mondván: a törvény "biztosítja a tisztességes és méltó temetést". Szerintük ha van örökös, annak nemcsak jogai, hanem kötelezettségei is vannak, és azt senki sem várhatja el, hogy közpénzen emeljék "a temetési pompát".

A cikk forrásának megtekintése

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!