KÖZELEG A HALOTTAK NAPJA - HASZNOS TUDNIVALÓK A BUDAPESTI TEMETŐK LÁTOGATÓI SZÁMÁRA

2014.10.30.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. idén is gondoskodik arról, hogy a hozzátartozók méltó módon emlékezhessenek meg szeretteikről, ezért tartja meg ismét a három leglátogatottabb temetőben a világi és ökumenikus megemlékezéseit.

Ezen a hétvégén halottainkra emlékezünk – mécsessel és virággal látogatunk elhunyt szeretteink koporsós- vagy urnasírhelyéhez, vagy a szóróparcella emlékhelyéhez.

Az ünnepi hétvégével kapcsolatos, temetői tudnivalók a BTI információi alapján: 

2014-ben az eseményen Lukács Sándor (Farkasréti temetőben és a Fiumei úti sírkertben) és Hegedűs D. Géza (Újköztemetőben) szaval verseket, Kolarics Andrea énekel. A közel egy órás kegyeleti eseményt Vincze Kinga vezeti, aki – immár hagyományosan – a közös főhajtást szép gondolatokkal foglalja keretbe. A műsort Steve Taylor-Szabó pánsíp játéka foglalja keretbe.

Három történelmi egyház (Katolikus, Evangélikus, Református) képviselői várják közös imára az emlékezőket.

A megemlékezések helyszínei és időpontjai:

Újköztemető 53-as „szóró” parcellájában október 31-én 16:30 órakor.

Farkasréti temető november 1-jén 16:30 órakor.

Fiumei úti Sírkert november 2-án 16:30 órakor

2014-ben a halottak napi ünnepkör több napra oszlik, így várhatóan a legforgalmasabb napok a következők lesznek:

Október 31. (péntek), november 1. (szombat), november 2. (vasárnap).

Temetési rend és ügyelet

Az ünnepekre való tekintettel a temetések október 30-tól november 2.-ig szünetelnek. A budapesti temetőkben október 31. és november 2. között ügyeletet tartunk, az ügyfélszolgálati irodák reggel 8.00 és 18.00 óra között tartanak nyitva.

Temetők nyitva tartása

A temetők október 31-től november 3-ig 7.00 órától 20.00 óráig tartanak nyitva. Az Újköztemető október 23-án is 7.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. November 4-től visszaáll a szokásos nyitvatartási rend: 7.30 – 17.00 óráig.

Kisbuszok

A kiemelt temetők belső forgalmának segítése érdekében az Újköztemetőben október 23-án 16.00 óráig egy, október 31.-től november 2-ig három mikrobusz segíti a közlekedést.

A Fiumei úti sírkertben október 31.-től november 2-ig segíti a közlekedést mikrobusz. Igénybevétele ingyenes. A mikrobusz 8.00 és 17.00 óra között közlekedik.

Gépjárműforgalom

A temetői belső forgalom zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a gépjármű behajtást a temetőben a BTI korlátozhatja.

Október 31-től november 2-ig a temetőkbe TILOS a behajtás az Újköztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével.

Az EU országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatót szállító gépjárművet időkorlátozás nélkül beengedjük a temetőkbe, abban az esetben, ha ezt a temetői gyalogosforgalom sűrűsége megengedi.

Rendkívül indokolt esetben a temető vezetője, vagy megbízottja a nagyon idős, ill. járóképtelen, de mozgáskorlátozott igazolvánnyal nem rendelkező személyt szállító gépkocsit október 31-től, november 2-ig beengedheti a temetőbe a gyalogosforgalom függvényében.

A mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatóinkat arra kérjük, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint 07.00 és 12.00 óra között keressék fel a temetőket!

Ez alól kivételt képez az Angeli úti és a Tamás utcai temető, ahol nincs lehetőség a gépjárműforgalomra.

Az Újköztemetőben október 23-án, valamint október 31-én nyitástól november 2-án temetőzárásig díjmentes a gépkocsi behajtás.

Biztonság

A forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a temetőkben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosítunk, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

A várhatóan leglátogatottabb napokon, tehát október 31-én november 1-jén és november 2-án, mentőautó is vigyázza a látogatók biztonságát az Újköztemetőben.

Halottak napi megemlékezések további helyszínei:

Angeli úti temető - november 1. - 15 h

Cinkotai temető - november 1. - 14 h, november 2. - 15 h

Rákospalotai temető - november 1. - 13 h

Tamás utcai temető - november 1. - 15 h

Csepeli temető - november 1 - 16 h, november 2. - 16 h

Óbudai temető - november 1. - 10 h

Megyeri temető - november 1. - 17 h

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!