KŐBÁNYÁN LEHET A „SZEGÉNYTEMETŐ”

2014.06.26.

A szociális temetést 2015-től vezetnék be, amelynek lényege, hogy a gyászoló rokon ingyen kap sírhelyet és koporsót vagy urnát, ha vállalja, hogy maga oldja meg például a sír kiásását.

A Fővárosi Önkormányzatnak kell eldöntenie, hogy hova kerüljenek azok a parcellák, ahol a szociális temetések lesznek. Tavaly a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) a Csepeli temető tartalék területét javasolta erre a célra. A közgyűlés tavaly decemberben, amikor még úgy volt, hogy már 2014. január elsejétől jönnek a szociális temetések, ki is jelölte a Csepeli temetőt. Csakhogy pár nappal később, még decemberben az Országgyűlés úgy döntött, hogy csak egy év múlva, 2015. január elsejétől lesznek szociális temetések. 

Időközben kiderült, hogy mégsem Csepel az ideális helyszín, a temetkezési intézet ugyanis több problémával szembesült. Például, hogy a csepeli önkormányzattól, a szóban forgó terület részbeni tulajdonosától, nem kaptak tulajdonosi hozzájárulást, és az is világossá vált, hogy a területnek csak egy részét lehet koporsós temetkezésre használni, így maximum csak egy évig lehetett volna Csepelen temetkezni. 

A Budapesti Városüzemeltetési Központ ezért arra tett javaslatot, hogy a BTI az Újköztemető több évtizede használaton kívüli területén alakítsa ki a szociális parcellákat. 

A kijelölt, mintegy 8.500 négyzetméteres területet először is, több lépcsőben rekultiválni kell, s ha majd készen áll, akkor ott 5000 urnasírhely és 2000 koporsós sírhely fér el. Előzetes számítások szerint, a szociális parcella 3 évre lesz elegendő. 

A kijelölt szociális parcella egyébként mintegy két kilométer távolságra található a ravatalozótól. A szociális temetést választó családoknak pedig maguknak kell kijuttatniuk halottjukat a kijelölt területre.

A szociális temetés esetén ugyanis az állam csak akkor vállalja magára a költségeket, ha a hozzátartozó - a jogszabályban meghatározott módon - személyesen közreműködik a temetésben. Így például a halott rokona maga mosdatja, öltözteti az elhunytat. Azután – szigorúan fizetség nélkül társuló önkéntesekkel támogatva – megássák a sírgödröt. (Már a törvény vitájában is azt jósolták, hogy jócskán megnövekszik majd az urnás temetések száma.) Ezután vállon kiviszik a koporsót a temetők újonnan kijelölt szociális szektorába, a szegénysorra, leengedik a sírba a börtönökben gyártott ingyen koporsót vagy urnát. Végül a gyászolók együtt hantolják be a sírt. 


A szociális temetés teljesen ingyenes lesz, de szigorúan a fentiek szerint formában. Viszont a rokonok nem temethetik elhunyt hozzátartozójukat szociális temetés keretében a családi sírboltba, korábban megváltott többes urnasírba, nem választhatnak másik koporsót vagy sírjelet, nem kérhetik, hogy autón vigyék az elhunytat a sírig, és nem ácsolhatnak maguk fejfát. Az ingyenesség csak  a fentieknek pontosan megfelelő "csomagban" jár. Ha valaki segítséget kér például a sírásáshoz, akkor már nem számít szociálisnak temetés, helyébe az önkormányzat biztosította köztemetés lép, amit viszont hagyatéki teherként kiszámláznak a rokonnak. 

Az állam szerepvállalása nem terjed ki a temetőüzemeltető – Budapesten a BTI Zrt. – költségeire. Így a szociális parcella kialakítására, fenntartásra, a közművek biztosítására, a parcella őrzésére, a szociális halottak hűtésére, a hozzátartozók szerszámmal ellátására, egyéb munkafolyamatokra sem – ezeket a BTI-nek saját költségén és hatáskörében kell ingyenesen biztosítania a szociális temetkezésekhez. 

A fentiekről végleges döntés – várhatóan - a Fővárosi Közgyűlés június 30-i ülésén születik.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!