HOGYAN VÁLASSZUNK DÍSZURNÁT?

2014.12.04.

Szempontok, melyeket célszerű figyelembe venni a díszurna kiválasztásakor

Az elveszített családtag temetése illetve a hamvasztása iránti intézkedések szomorú és nehéz feladat elé állítják az egyébként is lesújtott lelki állapotú hozzátartozót. De mivel az apró részletek is eltávozott személy emlékének méltó megőrzését szolgálják, fontos, hogy előre átgondoljuk a következőket:

díszurna - különösen, ha otthonába szándékozik benne hazavinni a hamvakat – kiemelt emlékhelyet képez majd.

A krematóriumból az elhunyt hamvai leforrasztott, műanyag urnabetétben érkeznek vissza. Ezt az urnabetétet helyezi bele a temetkezési vállalat az Ön által kiválasztott és megvásárolt díszurnába. 

A következő néhány ponttal segítünk megkönnyíteni a díszurna kiválasztását: 

1.     Az urna végső helye

Vásárlás előtt, illetve már a hamvasztás megrendelésekor el kell döntenie, hogy hazaviszi a hamvakattemettetni vagy szóratni szeretné azokat.

  • Ha szeretné hazavinni az urnában a hamvakat, akkor érdemes egy dekoratív, ugyanakkor tartós urnát választania. Az urna anyaga lehet porcelán, kerámia, üveg, fém vagy fa, alakja pedig henger vagy hasáb – ezek a leggyakrabban előforduló lehetőségek.
  • A családtagok dönthetnek úgy is, hogy megosztják a hamvakat egymás között, az egy helyen való tárolás helyett. Ilyenkor érdemes megfelelő számú, kisméretű, ú.n. emlékurnát vásárolni erre a célra.

  • Amennyiben kolumbáriumban, urnasírban, urnakriptában vagy koporsós sírban óhajtja elhelyezni az urnát, érdemes a temetkezési cég szaktanácsát kikérni az urna mérete, formája- ill. alapanyaga tekintetében.
  • Ha szeretne környezetbarát megoldást választani, mérlegelheti a biológiailag lebomló urna használatát a hamvak temetéséhez.

  • A szórásos temetéssel kapcsolatban is célszerű a megbízott temetkezési cég tanácsát kikérni. 

2.     Az Önnek megfelelő árkategória megválasztása

Egy rövid, előzetes internetes kutatás után már be tudja határolni, hogy hozzávetőlegesen mennyibe kerül az Ön által választott urna kategória, illetve más oldalról megközelítve: az Ön által a célra fordítandó összegből milyen típusú, anyagú és minőségű urnát szeretne vásárolni. A költségkeret és az urna milyenségének előzetes meghatározása és egyeztetése sok időt és energiát takaríthat meg Önnek a későbbiekben. 

3.     Válassza ki a díszurna formáját

A krematóriumból hengeres vagy hasáb formájú urnabetétben érkeznek vissza a hamvak, az Ön által előzetesen kiválasztott díszurna alakjától függően.

Amennyiben a hamvakat tartalmazó urna temetőben kerül végső nyughelyére, akkor mindenképpen érdemes előzetesen tisztázni a megbízott temetkezésen keresztül a temetői előírásokat, anyag- ill. méret tekintetében. Temetői elhelyezés esetében, a díszurna formájának, méretének kérdése nemcsak esztétikai, hanem gyakorlati szempontból is fontos.  A temetkezési munkatárs minden tudnivalót elmond a választott temetési módozattal kapcsolatban, hogy Ön optimális döntést hozhasson. 

Amennyiben a hamvak megosztásra kerülnek, azt előre kell jelezni, mert a krematórium ennek megfelelően jár el a hamvak visszajuttatásakor. 

4.     Személyre szabás

Természetesen, az urna is lehet kifejező - formájában, anyagában vagy akár díszítettségében utalhat az elhunytra valamely formában. Választható olyan urna, amely az elhunyt természetszeretetére vagy éppen vallásosságára utal. Választhatjuk kedvenc színét vagy anyagát például, egyes urnák pedig akár fém névtáblával is elláthatók, sőt egyenesen ráfestethetjük az elhunyt portréját az urnára. 

5.     Az urna esetleges szállítása

Érdemes arra gondolni, hogy ha a hamvakat légi úton vagy futárral szeretnénk szállíttatni, akkor kevéssé törékeny alapanyagú urnát célszerű alkalmaznunk (pl. fém).

A nemzetközi légiforgalomban szállított hamvakra sok és bonyolult szabály vonatkozik, ez ügyben fokozottan javasoljuk a választott temetkezés szakértőjének tanácsát kérni, a konkrét útvonal ismeretében.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!