Einstein halálának évfordulójára

2014.04.18.

1955-ben, ezen a napon hunyt el Albert Einstein, a relativitáselmélet atyja, pacifista, tudós


Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, 1879. március 14. – Princeton, New Jersey, USA, 1955. április 18.) elméleti fizikus; tudományos és laikus körökben egyaránt a legnagyobb 20. századi tudósnak tartják. Ő fejlesztette ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. Az 1921-es fizikai Nobel-díjjal jutalmazták „az elméleti fizika területén szerzett érdemeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért”. Einstein általános relativitáselméletére akkoriban még nem volt kísérleti bizonyíték – innen az óvatos megokolás.

A hetvenhat éves tudós 1955 kora tavaszán hirtelen gyengülni kezdett, április első napjaiban rosszul lett, a princetoni kórházba szállították, ahol néhány nappal később, április 18-án meghalt.

Kívánsága szerint, temetését eltitkolták barátai, ismerősei, tisztelői és a hivatalos körök elől. Halála után nem volt gyászszertartás, csak a legközelebbi rokonai búcsúztak el tőle, majd elhamvasztották. Végakaratának megfelelően, hamvait a Princeton melletti Raritan folyóba szórták.

A hétköznapi emberek körében Einstein vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon.

1999-ben Einsteint a Time folyóirat az „évszázad emberének” nevezte.

Egyik elhíresült mondása: „Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!