85 ÉVES LENNE VÁRADI HÉDI

2014.09.23.

A különleges egyéniségű, egyedi hangú színésznőre emlékezünk születésnapján

Rózsahegyi Kálmán színiiskolájából, 18 évesen elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Az induló osztályban olyan osztálytársai voltak, mint Szemes Mari, Psota Irén, Berek Kati, Horváth Teri, Soós Imre, akikkel akkoriban együtt is lakott a Horváth Árpád Színészkollégiumban. 

A Színművészeti Főiskola után, 1952-ben, a Madách Színházban kezdett dolgozni, majd 1964-től haláláig a Nemzeti Színház színésze volt. 

Átütő egyéniségével, mélyen megragadó játékstílusával drámai és vígjátéki szerepeket is kiválóan interpretált. Főszereplője volt Darvas Iván és Bodrogi Gyula társaságában a József Attila Színházban emlékezetes sikert aratott, Imádok férjhez menni című darabnak. Ebben a darabban ő énekelte először az Engem nem lehet elfelejteni című, későbbi nagy slágert.

Színházban játszott Júliát, Évát, Cleopátrát, Titániát, de sokat foglalkoztatták a filmvásznon és a televízióban is.

A Casablanca c. film női főszereplője az ő hangján szólalt meg magyarul, de mesefilmekben is közreműködött – a Mazsola és Tádé c. bábfilmben Tádénak kölcsönözte a hangját, a Frédi és Béni c. rajzfilmben pedig Irma szinkronhangját adta.

Bessenyei Ferenc felesége volt, de házasságuk csupán két évig tartott.

Jászai Mari díjas, érdemes- és kiváló művész volt, majd 1975-ben a Kossuth-díjat is megkapta.

Hosszan tartó, súlyos betegségben, 57 évesen hunyt el. Sírja a Fiumei úti sírkertben található.

Tizenhat évvel a halála után, a Budapest, V. kerület Hercegprímás utca 2. szám alatti lakóhelyén a Főpolgármesteri Hivatal emléktáblát helyezett el a színésznő emlékére.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#3 - szilardcsa@gmail.com2019.06.07. 17:14

Egyetemistaként az Alba Regia című filmben statisztáltam. Az egyik forgatási szünetben bemondták, hogy fotózás következik. Váradi Hédiről készítettek képet. A képen akorház ablakán tekitett ki és nézte, ahogy hozzák a sebesülteket. Mosollyal az arcán állt be a fényképezéshez, a fényképész viccesen megkérdezte, hogy nem lesz -e szüksége műkönnyre. Váradi Hédi nem válaszolt, de a következő pillanatban az igazi könnyei buggyantak ki a szemeiből és
folytak végig az arcán. Akkor én is könnyezni kezdtem, akárcsak most, 58 év után...

#2 - Endrődy Hanna2019.04.27. 23:56

Finom, elegáns és intelligens embernek ismertem meg, amikor együtt készítettünk filmet róla, vele a televizióban.Nem fogom soha elfelejteni lelkiismeretes, kedves,barátságos emberségét.Bár úgy tudom, nem mindenki értékelte igényes, színvonalas egyéniségét.Számomra felejthetetlen, emléke örökre belémvésődött.

#1 - Varadi Monika Hedi2018.03.27. 20:18

Draga Hedikenk!!!
Nagyon szerettunk Teged!!!!
Csodas No es felejthetetlen tehetsegu,kaprazatos szinesznonk voltal!!!
Nem feledunk!
Nevadomamam.